το χάρισμα της αδερφής μου, και όχι μόνο το δικό της

Βλέπω την αδερφή μου με τη μικρή μου κόρη και διαπιστώνω ξανά το χάρισμα που έχει με τα μικρά παιδιά. Μιλάει τη γλώσσα τους, τα νιώθει, επικοινωνεί και κυρίως χαίρεται να ασχολείται μαζί τους. Θα έπρεπε να είχε γίνει νηπιαγωγός. Θα ήταν καταπληκτική.

Η ξαδέρφη μου η Εύα σπούδασε χημικός μηχανικός, έκανε διάφορα μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό που δεν την έβγαλαν πουθενά, μέχρι που βρέθηκε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση κι εκεί έλαμψε. Εκεί που άλλη συνάδελφοί της γκρινιάζουν, γι’ αυτήν είναι η καλύτερή της. Έχει τόσο καλή επαφή με τους μαθητές της, που τους ανεβάζει. Πώς συμβαίνει αυτό; Τους χαίρεται. Χαίρεται ακόμη και την ατζαμοσύνη τους και τις ψευτομαγκιές τους. Τα βρίσκει αστεία και χαριτωμένα, έτσι που ξαφνικά γίνονται και αυτοί χαριτωμένοι. Έχει χάρισμα η γυναίκα. Γεννημένη εκπαιδευτικός μέσα της, έκανε σπουδές και απόπειρες σε χώρους που δεν ήταν δικοί της. Μόλις βρέθηκε από σπόντα και μετά από χρόνια στο χώρο που ανήκε, άνθισε.

Είναι τόσο σημαντικό να ασχολείσαι με αντικείμενα που τα αγαπάς, με αυτά που σε πάει η φυσική κλήση σου, όποια και να είναι αυτή, χωρίς να υπολογίζεις τι λένε οι άλλοι, τι προσδοκίες έχουν από εσένα και τι ζητούν να τους αποδείξεις. Αγνόησέ τους. Μόνο τότε θα προκόψεις, αν αγαπάς αυτό που κάνεις.

Έτσι και ο κόσμος μας θα μπορούσε να γίνει πιο ευχάριστος και προσοδοφόρος. Με ευχαριστημένους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, νοσοκόμους, επιστήμονες, μπογιατζήδες ή ζωγράφους.

Αν τάχει φέρει έτσι η ζωή και έχεις χάσει το δρόμο σου, είτε γιατί σε έχει βγάλει η ανάγκη από αυτόν είτε γιατί τα μπέρδεψες και βρίσκεσαι αλλού για αλλού, μη χάσεις τον εαυτό σου. Μίλα συχνά μαζί του, να σου λέει τα μεράκια του. Μιλώντας με το μέσα σου θα ξαναπιάσεις το νήμα, για να βγεις σιγά-σιγά από το αδιέξοδο.

Ποτέ μην πιστέψεις ότι δεν αξίζεις για τίποτα, ότι δεν έχεις κανένα χάρισμα και χαμένος ο κόπος. Όλοι έχουν κάτι δικό τους που τους κάνει μοναδικούς και χαρισματικούς, έστω κι αν αυτό είναι κάτι απλό και «ταπεινό», και όχι από αυτά που επαινούνται και προβάλλονται. Είναι κάτι δικό τους και τους κάνει μοναδικούς, και άριστους σε αυτό. Ας είναι και κάτι φαινομενικά ασήμαντο, ας πούμε, να είναι καλοί στο να ακούνε τα παράπονα των άλλων. Δεν είναι πολλοί που μπορούν να ακούν παράπονα με ενδιαφέρον και έγνοια για τον άλλον. Αυτό τους κάνει μοναδικούς παραπονο-δέχτες, ανεκτίμητους και αναντικατάστατους. Θα μου πεις τι δουλειά να κάνεις με αυτό. Μπάρμαν ή μπαργούμαν, μήπως; Για όλα υπάρχει μια δουλειά,

Βέβαια μια κουβέντα είναι αυτό. Άντε να γίνει πράξη. Εγώ λέω ότι γίνεται, αρκεί να το προσπαθήσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο που δομούμε τα συστήματά μας. Να τα αλλάξουμε έτσι ώστε να ευνοούν τα χαρίσματα αντί να τα υποτάσσουν στην «υπηρεσία του κεφαλαίου» (που λέγαμε παλιά). Κι ας αρχίσουμε με τα ίδια μας τα παιδιά. Να μην τα προκαταλαμβάνουμε, να μην τα  βάζουμε σε καλούπια που δεν τους πάνε, αλλά να τα αφήνουμε να παίρνουν το δρόμο που τα οδηγεί η φυσική τους κλήση. Ακόμη καλύτερα αν έχουμε την ευαισθησία να την αναγνωρίσουμε και να την υποστηρίξουμε.