Η αντικειμενικότητα της (φυσικής) ομορφιάς

Ένα ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα, μια κοιλάδα μες στα λουλούδια, ένα δάσος στα χρυσοκόκκινα φύλλα του φθινοπώρου και άλλα τέτοια φαινόμενα φυσικής ομορφιάς θα βρουν σύμφωνους όλους τους ανθρώπους για την ωραιότητά τους, που θα τη θαυμάσουν απαξάπαντες, ανεξάρτητα από την καταγωγή και την κουλτούρα τους. Αυτό δείχνει ότι η πρόσληψη του ωραίου πατάει σε κάποιες συντεταγμένες που είναι εγγεγραμμένες στον άνθρωπο από γεννησιμιού του. Το ποιες είναι αυτές αποτελεί αντικείμενο ερευνών της αισθητικής, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει μια εγγεγραμμένη αίσθηση του ωραίου, όπως και του άσχημου. Δεν μπορώ να φανταστώ άνθρωπο να θεωρεί όμορφες τις κατσαρίδες, αλλά όλοι θα συμφωνήσουν ότι τα άλογα είναι πανέμορφα ζώα.

Παρόλο που συμβαίνει αυτό, ακούω πολλοί συχνά να λένε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική και δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στην εκτίμησή της. Αυτό ακούγεται συνήθως σε εκτιμήσεις προσώπων, όπου εμπλέκονται προσωπικές βλέψεις.  Είτε γιατί φθονούμε είτε γιατί αντιπαθούμε κάποιους και κάποιες, αρνούμαστε να δεχτούμε την αντικειμενικότητα της ομορφιάς τους. Παρόλα αυτά, δύσκολα θα βρεις κάποιον να αμφισβητήσει ότι ο Αλαιν Ντελόν ήταν κούκλος και η Μόνικα Μπελούτσι υπήρξε γυναικάρα. Άρα και στα πρόσωπα μπορεί να ισχύει η αντικειμενικότητα της ομορφιάς στο βαθμό που την προσεγγίζουμε αντικειμενικά.

Το ποια στοιχεία πρέπει να έχει η μορφή των προσώπων για να είναι πραγματικά όμορφα (πχ. συμμετρία αναλογιών, λυγερόκορμο σώμα, οπίσθια τουρλωτά, στήθη πεταχτά, μύτη γαλλική, χείλη καλλίγραμμα, μάτια τσακίρικα, κλπ.) είναι έργο των εικαστικών και των ειδικών να το μελετήσουν. Το γεγονός είναι ότι όταν αυτά όλα συμβαίνουν (και συμβαίνουν σπάνια), έχουμε ένα ξεχωριστό άτομο, προικισμένο με τα χαρακτηριστικά της αντικειμενικής φυσικής ομορφιάς.

Ναι, δεν είναι πολύ «δίκαιος» αυτός ο ανισοκαταμερισμός της ομορφιάς και καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες για την άδικη αντικειμενικότητά της, αλλά τι να κάνουμε που είναι μια πραγματικότητα. Το ίδιο πραγματική είναι και η έφεσή μας προς αυτή, την οποία όσοι αρνούνται είναι υποκριτές.

Συμβαίνει, όμως, να υπάρχουν ωραία πρόσωπα που να είναι αντιπαθητικά και η ομορφιά τους να θολώνει τόσο που στο τέλος να μας φαίνονται άσχημα. Ρωτήστε όσους έτυχε να σχετιστούν με κακότροπους ωραίους, τι έβλεπαν από αυτούς στο τέλος.

Η συμπεριφορά και η κουλτούρα ενός ατόμου με αντικειμενική φυσική ομορφιά παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρόσληψη που έχουμε από αυτό. Η γενική μας εικόνα για αυτό μπορεί να είναι αρνητική αν οι τρόποι του είναι κακοί, αν λέει βλακείες, αν είναι κομπλεξικό και κακόγουστο. Αντίθετα, ένα άτομο καλό, έξυπνο, χαρωπό και καλόγουστο μπορεί να μας φανεί πολύ πιο γοητευτικό, χωρίς να είναι αντικειμενικά όμορφο.

Η αντικειμενικότητα της ομορφιάς αφορά φυσικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής μορφής των φαινομένων της φύσης  (τοπίων και πλασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων). Οι άνθρωποι όμως είναι σύνθετες μορφές με σημαντικό εσωτερικό κόσμο, που παίζει μεγάλο ρόλο στην παρουσία τους. Μπορεί να είναι εμφανίσιμοι εξωτερικά, εφόσον διαθέτουν όμορφο παρουσιαστικό, αντικειμενικά, αλλά τα άλλα στοιχεία της παρουσίας του είναι συζητήσιμα.

Χαρακτηριστικά που άπτονται της πολιτισμικής κατάστασης του ατόμου, που ορίζουν και το γούστο του, δεν μπορούν να έχουν μια αντικειμενική αξιολόγηση. Είναι υποκειμενικά και εξαρτώνται από τη θέση και όχι τη φύση του καθένα. Σε άλλους αρέσει το άλφα, σε άλλους το βήτα. Οι άλφα αλληλοεκτιμούνται, όπως και οι βήτα, και φτιάχνουν δικούς του κώδικες αξιολόγησης, που δεν είναι γενικής ισχύος. Έτσι, μια όμορφη γυναίκα που ντύνεται και βάφεται σαν «γλάστρα» σε τηλεοπτικό πρωινάδικο μπορεί να ενθουσιάζει τις θειές που τη βλέπουν, όπως και μια κατηγορία ανδρών, όμως άλλες γυναίκες και άλλους άνδρες μπορεί να τους ξενερώνει. Αυτό δεν κάνει την αντικειμενική ομορφιά της υποκειμενική. Είναι αντικειμενικά όμορφη, πάει και τέλειωσε.

Ο τύπος που έπαιξε στην ερωτική (και καλά) ταινία, που σαρώνει στο Netflix,  “365 days”, είναι αντικειμενικά όμορφος (και σέξι), όσο και αν η ταινία ήταν τόσο «φτηνιάρικη» (για μένα και για άλλους, με το δικό μου γούστο), που καταντούσε γελοία, τόσο η ταινία όσο και αυτός, στον ρόλο του. Όμως ο ίδιος, εκτός ρόλου, σαν άνδρας, είναι αντικειμενικά όμορφος (και σέξι).

Τώρα αν οι περισσότεροι και περισσότερες που είδαν την ταινία κατακαύλωσαν με αυτήν, εγώ δεν θα αμφισβητήσω την καύλα τους επειδή στερείται κάποιων αντικειμενικών κριτηρίων του καλού κινηματογράφου. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Το σινεμά όπως και τα άλλα έργα τέχνης είναι πολιτισμικά προϊόντα και ως τέτοια δεν μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά, όπως τα φυσικά φαινόμενα. Άπτονται της θέσης και όχι της φύσης μας. Έχουν να κάνουν με κώδικες της άλφα ή βήτα συνομοταξίας στην οποία τοποθετούμαστε. Εκεί μέσα ισχύουν άλλοι κανόνες. Αν και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο. Να θαυμάζουμε ό,τι θεωρούμε ωραίο και να καυλώνουμε με ό,τι θεωρούμε ερωτικό.