Κορωνο-μάθημα 1.

Αν πρέπει να μάθουμε ένα πράγμα από αυτήν την πανδημία είναι τι πρέπει να κάνουμε για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά:
Θα πρέπει μόλις εμφανιστεί κάποιος νέος ιός ή άλλος παθογόνος μικροοργανισμός, για οποιοδήποτε λόγο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αυτό το μέρος να τεθεί άμεσα σε αυστηρή καραντίνα. Δεν πρέπει να φύγει κανείς από εκεί, και όσοι περάσαν από αυτό το μέρος πρόσφατα, να τεθούν επίσης σε καραντίνα δύο εβδομάδων, μαζί με όσους ήρθαν σε επαφή. Για να συμβεί αυτό πρέπει να σημάνει παγκόσμιος συναγερμός, να κοινοποιηθεί αμέσως το περιστατικό και να μη γίνει προσπάθεια απόκρυψής του, όπως έκαναν στην αρχή οι κινέζικες αρχές. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεργαστούν παγκοσμίως όλα τα ιατρικά ερευνητικά κέντρα στην αντιμετώπιση της νόσου. Εννοείται, ότι η περίθαλψη των νοσούντων στην πληγείσα περιοχή πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή, σε υγειονομικές μονάδες εξοπλισμένες πλήρως για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Αυτά τα μέτρα συνεπάγονται μια σειρά κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές παγκοσμίως:

1. Διαφάνεια και ελεύθερη πληροφόρηση, για να μην επαναληφθεί η αρχική απόκρυψη στοιχείων από το κινέζικο καθεστώς. Άρα, εκδημοκρατισμός.
2. Παγκόσμια συνεργασία, άρα υπέρβαση των εθνικών διαχωρισμών και ενίσχυση των διεθνών θεσμών.
3. Επένδυση στη δημόσια υγεία, άρα επαναξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών υπέρ του κοινού καλού και των συναφών δημόσιων αγαθών (όπως το περιβάλλον, η επιστημονική έρευνα και γνώση, τουτέστιν, η παιδεία, κλπ.)
3α. Οι πόροι που θα απελευθερωθούν από τη μείωση των εθνικών διαχωρισμών (πχ στρατιωτικές δαπάνες), μπορούν να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των διεθνών προγραμμάτων.
3β. Η στροφή υπέρ των δημοσίων αγαθών συνεπάγεται περιορισμό του αποχαλινωμένου ιδιωτικού πλουτισμού, δηλαδή φορολόγηση των πλουσίων σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς φορολογικούς παραδείσους.
4. Ανεξάρτητη αρχή διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται οι επισκέπτες της πληγείσας περιοχής. Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν πρέπει να εκχωρούνται σε κέντρα εξουσίας αλλά σε δημοκρατικά ελεγχόμενες αρχές.
 
Οι αλλαγές αυτές θα πολεμηθούν από τα λόμπι που θα θίξουν, τα οποία και θα προσπαθήσουν να στρέψουν την προσοχή μας αλλού. Εμείς όμως πρέπει να μην αποπροσανατολιστούμε και να τους δώσουμε ένα μάθημα, το μάθημα νούμερο 1.