Τελευταία έξοδος Αφγανιστάν

Ενώ εμείς, οι απλοί άνθρωποι, προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα όπως μπορούμε, κάποιοι άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν να φέρουν τον κόσμο άνω κάτω.
Αυτό που έκαναν οι Αμερικάνοι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (με τη βοήθεια και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, δυστυχώς) σκόρπισε ερείπια και δυστυχία, νεκρούς και καταστροφές, ενώ οδήγησε τη Δύση στην εξευτελιστική ήττα που βιώνει θεαματικά τώρα στο Αφγανιστάν.
Πρόκειται για μια σειρά εκκωφαντικών λαθών, που ξεκίνησε από την επέμβαση στο Ιράκ και μετά.
 

H αρχική επέμβαση στο Αφγανιστάν θα ήταν δικαιολογημένη εάν αφορούσε μόνο το ξήλωμα της Αλ Κάιντα μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, όμως επεκτάθηκε. Έπρεπε να σταματήσει με την εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσαμα μπιν Λάντεν. Η παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών θα αρκούσε να πάρουν το μάθημά τους και να καταγραφεί θετικά η αντίδραση της Δύσης στους φονταμενταλιστές τρομοκράτες από τα μετριοπαθή στρώματα των μουσουλμανικών πληθυσμών. Όμως, επεκτάθηκε, και με την επέμβαση στο Ιράκ από-νομιμοποιήθηκε τελείως.
Η παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση στο Ιράκ (με ψεύτικες αιτιάσεις) έστρεψε το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου εναντίον της Δύσης, που έκανε το τρομακτικό λάθος να συνταχθεί με τα «γεράκια» των ΗΠΑ, τον Μπους και τον Ντικ Τσέινι, με τους στρατόκαυλους και τους πετρελαιάδες.
 
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικο-στρατιωτικά εγκλήματα μεταπολεμικά, για το οποίο δεν έχει τιμωρηθεί κανείς.
Η απουσία αντίλογου στην αμερικάνικη ηλιθιότητα την αποθράσυνε και συνέχισε με επεμβάσεις πέραν της Μέσης Ανατολής, στη Β. Αφρική, με αποκορύφωμα την εξόντωση του Καντάφι και τον μακροχρόνιο εμφύλιο που συνεχίζει ως σήμερα.
 
Η ανάλογη απόπειρα εναντίον του Ασαντ στη Συρία σκόνταψε στην αντίδραση του Πούτιν που έβαλε πόδι να σώσει τον δικό του. Παρόλα αυτά, η απόπειρα επέμβασης κατάφερε να διαλύσει τη Συρία, να προκαλέσει τη γέννηση του ακόμη πιο φανατικού ISIS, να κάνει ρυθμιστή τον Ερντογάν και να στείλει στην προσφυγιά χιλιάδες κόσμο, προκαλώντας την άνοδο της ρατσιστικής δεξιάς στην Ευρώπη.
 
Μιλάμε για ένα σενάριο (αδι)ανόητης καταστροφής, που τώρα ολοκληρώνεται θεαματικά με την ολοσχερή κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Το πόσες ζωές πήγαν χαμένες, πόσες κοινότητες διαλύθηκαν, πόσοι ξεριζώθηκαν, πόσα υπερ-τρισεκατομμύρια δολάρια πετάχτηκαν, ποιες κουλτούρες χάθηκαν και τί βαρβαρότητα αναδύθηκε, δεν λέγεται.
 
Ενώ εμείς προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα, κάποιος δίπλα μας εγκληματεί κατά συρροή.
Ο ένοχος είναι ένας. Η αμερικάνικη ηγεσία που πρωταγωνίστησε σε αυτό το σήριαλ καταστροφής και όσοι συμπρωταγωνίστησαν, είτε σε β’ ρόλους (οι Βρετανοί, βασικά) είτε σε γ’ ρόλους (οι Ευρωπαίοι).
Η Δύση εξευτελίστηκε από αυτούς που αφήσαμε να της ηγηθούν
Τώρα φάτε Ταλιμπάν και ξερό ψωμί. Να ξέρουμε, όμως, ποιος φταίει.
 
ΥΓ. Εννοείται ότι η ήττα της Δύσης προάγει τα σχέδια του Πούτιν, του Ερντογάν και βέβαια των Κινέζων.
ΥΓ2. Ο ρόλος του Ισραήλ σε αυτό το σήριαλ πρέπει να ερευνηθεί, γιατί μπορεί να ήταν συν-σεναριογράφος, καθότι η διάλυση του μουσουλμανικού κόσμου και ο εμφύλιος σπαραγμός του, είναι υπέρ του Ισραήλ.
ΥΓ3. Το ίδιο και ο ρόλος των Σαουδάραβων και των άλλων δικτατόρων της περιοχής.