ο αναγκαστικός εξ-ορθολογισμός των νεο-ελλήνων

[UPDATE : ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, την οποία ομολογώ ότι δεν περίμενα, όπως θα καταλάβετε από όσα γράφω. Οι ιεράρχες έκαναν τελικά το δικό τους στα Θεοφάνια, παραβιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα, χωρίς καμία αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ. Κρατάω το άρθρο ως ντοκουμέντο του πόσο απελπιστικά καθυστερημένη είναι η Ελλάδα και του πόσο αφελείς μπορεί να είμαστε όσοι ελπίζουμε σε ένα κοσμικό κράτος δικαίου στον 21 αιώνα.]

Αν όντως το εννοούν οι δεσποτάδες και ανοίξουν τις εκκλησίες με τσαμπουκά, θα έχουμε την πρώτη ανοιχτή σύγκρουση κράτους – εκκλησίας από την περίοδο των ταυτοτήτων. Εννοείται πως το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει, χωρίς να κουρελιαστεί. Υποθέτω ότι θα αναγκαστεί να σηκώσει το γάντι. Το ευτυχές είναι ότι ο “κλήρος της αναμέτρησης” πέφτει στη ΝΔ, που ως δεξιά έχει καλύτερες πιθανότητες με το ποίμνιο. Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήλος στον κόρφο του.

Αυτή η χώρα, πέρα από την κακοδαιμονία της, είχε δύο ευτυχείς πολιτικές συγκυρίες τα τελευταία χρόνια.
1. Είχε την “πρώτη φορά αριστερά” να κάνει ανάποδη κωλοτούμπα στα τσάμικα τους Συντάγματος, για να δει την πραγματικότητα κατάματα, επιβάλλοντας μια κάποια συμμόρφωση με τη λογική, που με δεξιά κυβέρνηση δεν θα ήταν εφικτή.
2. Τώρα έχει τη ΝΔ να αναλαμβάνει την καυτή πατάτα του εκκλησιαστικού – και του ελληνο-τουρκικού συμβιβασμού, στη συνέχεια -, που με αριστερή κυβέρνηση θα είχαμε ξεσηκωμό, όπως έγινε και με το Μακεδονικό.
Τα δύο αυτά “ιστορικά γεγονότα” συμβάλουν στην απομυθοποίηση δύο βασικών μηχανισμών υπεκφυγής των Ελλήνων από την πραγματικότητα: της αριστεράς και της εκκλησίας, (με τον εθνικισμό, να ακολουθεί, όταν ο Κυριάκος υπογράψει με Ερντογάν, αφού έκανε γαργάρα το Μακεδονικό)

Η συνέπεια θα είναι ο αναγκαστικός εξ-ορθολογισμός των νεο-ελλήνων και ο συντονισμός τους με το ευρωπαϊκό πεπρωμένο. Εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι στο μέλλον, για εμάς, και για πολλούς ακόμα.