Προς δασολόγους

Εμείς οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας παρακολουθούμε ανήμποροι κάθε καλοκαίρι να καίγονται τα δάση μας, το ένα μετά το άλλο. Πολλοί από εμάς είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μάνικα, φτυάρια και κλαδιά, να στρατευθούμε εθελοντικά στη “μάχη κατά της φωτιάς” αν ξέραμε τι και πώς. Όχι μόνο δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, αλλά δεν έχουμε ιδέα τι ακριβώς γίνεται εδώ και μια 20ετία με αυτές τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές. Οπότε, ο καθένας λέει το “μακρύ του και το κοντό του”. Δεν είναι δουλειά μας να το γνωρίζουμε, άλλωστε. ‘Εχουμε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Εσείς οι δασολόγοι έχετε ένα αντικείμενο: τα δάση!
Δουλειά σας είναι να μας ενημερώσετε και να δώσετε κάποιες απαντήσεις σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα.
Ρωτάω, λοιπόν, εγώ σαν απλός πολίτης:
1. Για αυτές τις πυρκαγιές φταίει η κλιματική αλλαγή;
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει δημιουργήσει συνθήκες πυριτιδαποθήκης στα δάση, αλλά ποιος ανάβει τον σπινθήρα; Τα δάση από μόνα τους αναφλέγονται; Πώς γίνεται αυτό; Δηλαδή ένα πεύκο ξαφνικά πυροδοτεί το ρετσίνι του και μπαμ;! Εγώ τον μόνο φυσικό τρόπο πυροδότησης που ξέρω είναι οι κεραυνοί. Πώς ξεκινάει λοιπόν το κακό; Φταίνε οι πυρομανείς εμπρηστές, τα σπασμένα γυαλιά, τα πεταμένα σκουπίδια, οι κολώνες της ΔΕΗ, οι γιαγιάδες που καίνε τσάκνα, οι γεωργοί τα ξερά, οι κτηνοτρόφοι που θέλουν βοσκότοπους, οι εργολάβοι αυθαίρετα και ανεμογεννήτριες, οι οδηγοί που πετάνε αποτσίγαρα, οι Τούρκοι πράκτορες, ποιοι φταίνε και σε ποιες περιπτώσεις; Δεν έχω διαβάσει καμία σοβαρή μελέτη, επιστημονική, εμπεριστατωμένη, να με διαφωτίσει.
2. Και γίνεται η ανάφλεξη. Μπορείτε να μας πείτε, λοιπόν, ποιος είναι ο επιστημονικά ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς; Άλλοι λένε ότι οι αντιπυρικές ζώνες δεν βοηθάνε σε πευκοδάση γιατί αυτά εκτοξεύουν κουκουνάρια ή οι σπίθες ταξιδεύουν. ‘Αλλοι λένε το αντίθετο. Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με αντιπύρ. Μπορείτε παρακαλώ να διευκρινίσετε; Να συνεργαστείτε με τους ξένους συναδέλφους σας και να κάνετε ένα σοβαρό συνέδριο, ανοιχτό σε όλον τον κόσμο που μαυρίζει η ψυχή του κάθε καλοκαίρι (αν δεν κλαίει το σπίτι του, τα ζωντανά του ή τους δικούς του ανθρώπους);
3. Πάμε τώρα στην πρόληψη. Πέρα από το να αντιμετωπιστούν οι πυροδοτικές αιτίες, αφού τις υποδείξετε στα αρμόδια όργανα (βλ. 1), μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης; Συγκεκριμένα, ανά περιοχή. Να κάνετε μελέτη, να πείτε τι πρέπει να γίνει σε κάθε δάσος, να το κοινοποιήσετε και να ξέρουμε μετά και εμείς ποιος έχει την ευθύνη για ό,τι (δεν) έγινε.
Προφανώς, δεν είναι δική σας δουλειά η εφαρμογή όσων προτείνετε. Η πράξη άπτεται των κατά τόπους αρχών, των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων, των πυροσβεστών, κλπ. Ξέρουμε ότι επικρατεί συχνά το μπάχαλο στη χώρα μας. Οι φωτιές όμως κατακαίνε και χώρες οργανωμένες. Άρα;
Μπορεί να είναι μια υπόθεση χαμένη. Να πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Θέλουμε να ξέρουμε τι να περιμένουμε, τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Περιμένουμε να μας πείτε. Είναι δουλειά σας.