Οπισθοδρομική βία

Οι γυναίκες που διαδηλώνουν υπέρ του φερετζέ διαφέρουν από αυτές που εξεγείρονται εναντίον της βίαιης επιβολής του, ως προς τούτο ακριβώς: ως προς τη βίαιη επιβολή.
Καμία από τις εξεγερμένες δεν θα επέβαλε στις μαντιλοφορεμένες να βγάλουν το χιτζάμπ με τη βία. Ενώ αυτές απαιτούν να τις το φορέσουν δια ροπάλου.
Η διαφορά ανάμεσα στις προοδευτικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις είναι η χρήση της βίας. Οι προοδευτικές αποδέχονται την ελεύθερη επιλογή των ατόμων, χωρίς να φοβούνται. Οι οπισθοδρομικές φοβούνται την ελευθερία και τσακίζουν όσους αμφισβητούν τα αυταρχικά καθεστώτα τους.
Το βλέπουμε παντού που επικρατούν. Όπως και το βλέπουμε, άλλωστε, στη Ρωσία του Πούτιν που δολοφονεί τους αντιπάλους του και εισβάλλει με τον άθλιο στρατό του σε μια γειτονική χώρα που τολμάει την αυτοδιάθεσή της.
Το ότι το Ιράν και η Ρωσία συνεργάζονται μόνο τυχαίο δεν είναι. Τα αυταρχικά καθεστώτα συνασπίζονται ενάντια στα φιλελεύθερα γιατί φοβούνται την ελευθερία όσο τίποτε άλλο. Ο φόβος φέρνει κοντά Πούτιν, Χαμενέι, Σι Τζινπιγκ, Ερντογάν, κλπ., όπως και όλους τους θιασώτες τους στη Δύση (ακροδεξιούς και ακροαριστερούς, όπου αμφότεροι ασπάζονται τη βία).